Carl Sarapile pühendatud fotoajaloopäev

Kolmapäeval, 21. septembril toimub Rakvere linnakodaniku majamuuseumis fotograafile ja kirjastajale CarlSarapile pühendatud fotoajaloopäev. 
 

Eesti fotoajaloo üks tippe, Carl Sarap, ja tema elukaaslane Johanna Triefeldt elasid 1930. aastatel Rakveres, pidasid siin raamatu- ja kirjatarvete poodi ning pildistasid ja kirjastasid postkaarte. Sarap oli tõeline fotorändur, kes käis palju mööda Eestimaad ringi ning jäädvustas Eesti linnu ja külasid, arhitektuuri ja loodust. Carl Sarapi fotosid ja negatiive on säilinud mitmes Eesti muuseumis ja mäluasutuses, kõige suuremad kollektsioonid on Virumaa Muuseumide ja Tallinna Linnamuuseumi kogudes. 

Fotoajaloopäeval Rakveres tutvustab ajaloodoktor Tõnis Liibek lähemalt varajast arhitektuurifotot, peatudes ka Virumaal tehtud ülesvõtetel. Kõrgema Kunstikooli Pallas professor Peeter Linnap nimetab Carl Sarapit paljuski eesti pildimaailma ideaalseks figuuriks: “Mingis mõttes on tema fotod oma täiuslikus steriilsuses hirmutavadki – jääb nimelt mulje, et neid polegi teinud mitte inimene vaid masin, mis on lähtunud ideaalsete pindade, joonte, toonide ja komponeerimise valemitest.” Merilis Roosalu Tallinna Linnamuuseumi Fotomuuseumist viib kuulajaid teekonnale läbi Sarapi fotopärandi. Virumaa Muuseumide peavarahoidja Pilvi Põldma kõneleb Sarapi fotodest ja temaga seotud materjalidest, mis on hoiul siinse muuseumi kogus. Lõpetuseks räägib Uhtna Raamatukogu juhataja Inge Pikkoja, mis on saanud esimesest kogukonda kaasavast topoteegi projektist. 

Ettekannete järel toimub Fotomuuseumi uue trükise “Eesti pildis. Fotograaf Carl Sarap / Estonia in Picture. Photographer Carl Sarap“ esitlus Rakveres. 

Täpsem kava asub Virumaa Muuseumide kodulehel www.svm.ee. Fotoajaloopäeval osalemine on tasuta.  

Sarapi loometeest inspireeritud fotoajaloopäev on kaaslaseks Virumaa Muuseumide välinäitusele “Fotorändur Carl Sarapi Rakvere”. Väliekspositsioon on oktoobri lõpuni avatud Tsentrumi ja Turukaubamaja vahelisel jalakäijate promenaadil.  

Toetajad: Eesti Kultuurkapital ja Rahvakultuuri Keskus.

Ürituse tunnusfoto: Carl Sarap. Autoportree kaameraga Rolleiflex. Virumaa Muuseumid, RMFn 1056:357 
 
Rohkem infot: 
Inge Laurik-Teder 
+37255667611 
inge@svm.ee 

Veel postitusi